Články

Vloženo: 20/05/2015
Kos horský patří mezi mé oblíbené obyvatele karpatské divočiny. Bohužel v minulých letech jsem na ně moc štěstí neměl a i v databázi fotek mám jen jednu fotku, kterou jsem pořídil před pár lety na Soláni. Proto když mi kamarád Pavel hlásil, že kosi horští již v plném zápalu krmí, neváhal jsem a v neděli brzy ráno vyjel na vytipovanou horskou loučku v 1000 m.n.m.
Neděle s kolohřivcem
Vloženo: 26/04/2015
Koncem dubna mě služební povinnosti zavály opět do Japonska a Malajsie. I když jsem byl v Japonsku jen čtyři dny, načasování nemohlo být lepší. Strefil jsem se přesně do vrcholu kvetení sakur v oblasti našeho pobytu. Už při loňské návštěvě jsem obdivoval staleté stromy sakur, tehdy ještě v zimním hávu, a představoval si, jak by to vypadalo, kdyby kvetly.
Hanami
Vloženo: 20/03/2015
Dnes jsme měli možnost pozorovat unikátní astronomický jev, zatmění Slunce. Takovou příležitost má člověk jen párkrát za život, i když jde jen o částečné zatmění. Totální (úplné) zatmění Slunce jsem měl možnost pozorovat jen jednou a to 11/8/1999. Pás totality se tenkrát táhl diagonálně přes celou Evropu. Já byl ten den nad městečkem Hallstatt v Rakouských Alpách.
Zatmění Slunce 2015
Vloženo: 16/02/2015
Od pátku do neděle se v okolí Rožnova pohybovala vzácná návštěva. Kluci z projektu Setkání s rysem (Martin Tomáš a Jirka Marek), společně s jejich chlupatým doprovodem, rysem Blondýnem. Bylo mi potěšením strávit s nimi téměř celé tři dny.
Rys ostrovid na Rysové
Vloženo: 11/02/2015
Již tuto sobotu, na Valentýna, máte možnost se něco dozvědět o rysovi ostrovidovi a také se s touto šelmou třeba pomazlit nebo vyfotit. Přednáška proběhne v Městské knihovně v Rožnove pod Radhoštěm v 17:00.
Setkání s rysem - Rožnov pod Radhoštěm
Vloženo: 24/08/2014
Jde o saprofytickou houbu, která roste na humózní půdě nebo na velmi trouchnivém dřevě. Potřebuje vyšší vlhkost substrátu a mikroklimatu a částečné zastínění. U nás ji můžeme nalézt zejména v teplých listnatých a smíšených lesích s mírně kyselou půdou. Ale také na okrajích luk v travnatém porostu.
Květnatec Archerův (Clathrus archeri)
Informace o pozorování živočichů v CHKO Beskydy Východy a západy slunce a měsíce
Poslední komentáře:
David
15/05/2021

Ahoj. Dneska jsem měl obrovské štěstí, viděl jsem 6 mloků. Ano .... byl jsem obrazně "na lovu mloků" kvůli focení. Asi ideální je, si nejdříve o nich něco přečíst, jak žijí atd. Ano bral jsem je do ruky, ale nikam…
Jirsa
18/04/2021

Posláno. Ať se zadaří. R.
Milan
14/04/2021

Dobrý den, prosím o zaslání plánku budky pro puštíka a sovy pálené. Děkuji Milan Veselý
Jirsa
28/03/2021

Dobrá práce! Díky za sdílení. Jirsa
Karel Klewar
22/03/2021

V listopadu 2020 jsme vyvěsili naší první budku pro puštíka obecného, který nám v létě houká nad táborem. Letos v únoru budku objevil a zabydlel se :). Máme u budky fotopast, která jeho nastěhování zachytila: https://www.youtube.com/watch?v=SDAGFTFit2c